Treglasfönster

Impulsivitet kan vara jättekul, och ibland till och med en bra idé, när det kommer till inköp. Är detta fallet också vid fönsterinköp? Knappast. Ska man köpa nya fönster, är det viktigt att begrunda alla tänkbara faktorer innan ett inköp görs. Saker att fundera över är, färgval, storleksbehov, vilken fönsterform man vill ha, åt vilket håll fönstret ska öppnas, hur man hittar fönster med lång hållbarhet (vilket verkligen skiljer åt beroende på fönstertyp), vilken fönstertyp som tål mest och kräver minst arbete. Viktigast av allt kan, helt klart, prisfrågan vara - och i fråga om den är det värt att fråga sig själv om inköpspriset verkligen är det avgörande (eller om långsiktiga faktorer, såsom fönstrens isoleringsförmåga, är mer avgörande).

Är fönsterutseende en stor grej för dig? Om inte, gå då runt kvarteret och titta runt på grannarnas fönster; se efter om fönstrens former och färgval och annat gör intryck på dig. Har fönsterutseendet någon inverkan på dig så är det förmodligen en faktor (om än liten, värd att ta med i beräkningen med tanke på att de ska sitta i huset under en väldigt lång tid). Fönsterinköp behöver inte vara något sterilt, alls; utan man kan, om man bara tar sig tid att informera sig gällande variationen av fönsterutbud, och är öppen nog för experimentering, kan man rentav leka med färgval och annat (och inte ens använda samma färger på alla fönster). Matchar fönstervalet också husets insida?

Om du bestämmer dig för att, trots att ROT-avdrag sänker professionell fönsterbyteskostnad med 50%, byta på egen hand är det absolut en bra idé att höra dig för - bland bekanta - om några har utfört fönsterbyte, på egen hand, och dra lärdomar av vad de gjorde (och, kanske, vad de inte gjorde).

Tidigare treglasfönster kunde ibland ha problem med fukt. En del av fönstret är då punkterat; och, som konsekvens, blir det kondensbildning mellan glasen. Enligt vissa experter kan ingenting göras för att åtgärda detta fel (åtminstone inte ett pris som gemene man troligt kommer vara beredd att betala).

Någon som blir sugen på att prova på denna fönstertyp bör tänka på att kolla in vad personen tycker om utseendet; då bågen, som den har, är av mer kraftigt slag vilket bidrar till ett klumpigt utseende. Av samma anledning, släpper treglasfönstret inte igenom lika mycket ljus (vilket kan vara värt att skänka en tanke på grund av de konsekventa, lindriga, hälsoeffekterna).

Vilka utföranden kommer treglasfönstret i? Liksom är fallet med övrigt fönsterutbud, finns treglasfönstret i alla möjliga olika variationer; alltifrån en bred variation av hur fönsterglaset är format, till diverse variationer i storlek, närvaro eller frånvaro av spröjs, material. Ett specifikt val, och då speciellt av det mer ovanliga slaget, finns inte alldeles säkert hos varje leverantör; vilket gör att man kan få kolla runt för att hitta just det man söker.

För den som har ett tvåglasfönster, och – av någon anledning – inte känner att ett byte, av fönstret, mot treglasfönster vore en ideal lösning finns något annat som kan göras. Det, är att införskaffa så kallat renovglas. Renovglaset är en skiva som, helt enkelt, placeras mellan tvåglasfönstrets två fönsterskivor. Renovfönsterglaset är av energiglas-typ och har, som – den nyare modellen, av treglasfönstret, med förhöjd energieffektivitet – den ofarliga argongasen. Vid boende i nordligare delar av landet, är temperaturerna lägre vilket innebär en större energibesparing vid insättning av energiglasruta i tvåglasfönstret.

Kontakta Oss »