Nya fönster

Impulsivitet kan vara jättekul, och ibland till och med en bra idé, när det kommer till inköp. Är detta fallet också vid fönsterinköp? Knappast. Ska man köpa nya fönster, är det viktigt att begrunda alla tänkbara faktorer innan ett inköp görs. Saker att fundera över är, färgval, storleksbehov, vilken fönsterform man vill ha, åt vilket håll fönstret ska öppnas, hur man hittar fönster med lång hållbarhet (vilket verkligen skiljer åt beroende på fönstertyp), vilken fönstertyp som tål mest och kräver minst arbete. Viktigast av allt kan, helt klart, prisfrågan vara - och i fråga om den är det värt att fråga sig själv om inköpspriset verkligen är det avgörande (eller om långsiktiga faktorer, såsom fönstrens isoleringsförmåga, är mer avgörande).

Är fönsterutseende en stor grej för dig? Om inte, gå då runt kvarteret och titta runt på grannarnas fönster; se efter om fönstrens former och färgval och annat gör intryck på dig. Har fönsterutseendet någon inverkan på dig så är det förmodligen en faktor (om än liten, värd att ta med i beräkningen med tanke på att de ska sitta i huset under en väldigt lång tid). Fönsterinköp behöver inte vara något sterilt, alls; utan man kan, om man bara tar sig tid att informera sig gällande variationen av fönsterutbud, och är öppen nog för experimentering, kan man rentav leka med färgval och annat (och inte ens använda samma färger på alla fönster). Matchar fönstervalet också husets insida?

Om du bestämmer dig för att, trots att ROT-avdrag sänker professionell fönsterbyteskostnad med 50%, byta på egen hand är det absolut en bra idé att höra dig för - bland bekanta - om några har utfört fönsterbyte, på egen hand, och dra lärdomar av vad de gjorde (och, kanske, vad de inte gjorde).

Vid inköp av nya fönster är u-värdet viktigt att ta i beaktning. Detta är ett begrepp som ofta används; men som inte alls lika ofta förklaras grundligt. Det mäter värmeflödets mängd. Vid lägre värden är inomhuskomforten högre och kondens bildas mindre frekvent på fönsterinsidorna. Vissa anser att inte bara själva fönsterglaset, utan hela fönstrets konstruktion, ska tas med i beräkningen av värdet; vilket innebär att bågen och karmen tas med. Faktum är att, större fönster ligger bättre till – u-värdes-mässigt – än mindre sådana. Anledningen är att, i och med sättet som fönsterglasen tillverkas i dagsläget, så är glasen betydligt mer utvecklat än vad karmen och bågen är; vilket gör att ett större fönsterglas inte har samma inverkan, på u-värden, som man skulle kunna tro.

Med allt detta prat om att köpa nya fönster, ska det dock sägas att det inte alls är en nödvändighet. Det finns de som säger att det inte alls behöver vara särskilt svårt att helt enkelt sköta underhållet, av de fönster som redan sitter i; att man helt enkelt kollar efter fönsterkarmens skick, med en vass kniv, och byter ut de murkna delarna och målar där färgen släppt. Vidare bör man, vid tankar på att skaffa nya fönster, fundera över om ett modernt alternativ passar till ens hus.

Kontakta Oss »