Kompositfönster

Kompositfönster blir alltmer populära landet runt. Dessa har, framförallt i sydligare europeiska breddgrader, sedan länge haft stor popularitet men, på grund av den rikliga tillgång till skog som Sverige har - kanske, i samband med en viss tjurskallighet och konservatism - haft det svårt att etablera sig i vårt avlånga land. Detta är dock på väg att förändras. Det som lockar, med kompositfönster, är förmodligen precis sådana saker som de flesta - som förespråkar träfönster och andra typer - använder som argument för att inte använda sig av kompositvarianten. För många är det så att, kvalitetsprioriterande, utseende, och underhållsbehoven för fönstren gör att många väljer bort kompositfönstret. Men, faktum är att - kan man bara bortse från det naturligt plastiga intrycket, det annorlunda utseendet (vilket, ju, inte på grund av att det är annorlunda behöver vara fult) så är denna fönstertyp att föredra.

Ogillar man tanken på att, så fort det regnar, solen ligger på eller vädret stör på andra sätt, behöva oroa sig över vad som händer med fönstret - och, om inte genast, så vad som händer efter ett par år av sådant väder - så är det just kompositfönster man ska skaffa; därför att kompositfönstret har väsentligt mycket högre tålighetsgrad för vädrets makter. Många, som kategoriskt säger nej till ett inköp av kompositfönster på grund av dess så kallade bristande tålighet, utgår efter kvaliteten på den initiala kvaliteten på dessa fönster; men mycket har hänt sedan dess så sådant tänkande är helt och hållet bortkastat. Priset, på kompositfönstren, är ibland något dyrare; men det är, på grund av fönstertypens överlägsna isolerings-förmåga, en kostnad som betalar tillbaka sig självt – och som sedan, efter ett antal år, faktiskt övergår i att du tjänar pengar på att ha dina fönster – så priset är knappast ett argument som nejsägarna kan använda sig av.

Om vi går tillbaka till utseendet - vilket säkerligen är en faktor som, trots allt annat bra man läst om kompositfönsters egenskaper, får många att välja annat - så glömmer nog många, i samband med äcklet de känner inför att köpa fönster där fönsterkarmen är gjord av plast, att det finns oändliga antal valmöjligheter vad gäller formgivning, färgval och annat. Fönstret som man faktiskt köper behöver, med andra ord, inte alls se ut som det man tittade på och ogillade; var fönstret, man tittade på och ogillade, utformat på ett sätt så plasten verkligen utmärkte sig, finns det säkerligen någon fönsterleverantör som kan ordna så att detta årgärdas helt och hållet. Var det kanske så att det, faktiskt, snarare än själva materialet var färgvalet som gav den plastiga känslan; kanske skulle vita plasten i någon lyxigare färg göra ett helt annat intryck (och kanske hade man inte alls tänkt på att fönstret faktiskt var ett kompositfönster när man tittade på det)?

Vad är några andra fördelar som kompositfönstret har mot andra, traditionella, typer? Inbrottssäkerheten är, i många fall, högre; då fönstrets typ gör att det kan öppnas utåt som inåt och olika antal grader (vilket går, också för andra typer av fönster, men inte alla).

Kontakta Oss »